De grote veldmuizenplaag in Friesland trekt een record aantal ransuilen aan en daarnaast ook andere vogels. Bioloog Harry Wijnandts en uilenexpert Johan de Jong over hoe zich dit verder ontwikkelt.

De grote veldmuizenplaag in Friesland trekt een recordaantal ransuilen aan en daarnaast ook andere vogels. Bioloog Harry Wijnandts en uilenexpert Johan de Jong over hoe zich dit verder ontwikkelt.

Toename uilen

De veldmuizenplaag in Zuidwest Friesland trekt een recordaantal ransuilen aan. De veldmuis is namelijk een belangrijke voedselbron voor deze uil. Uit braakballenonderzoek in Friesland blijkt dat 90 procent van de braakballen uit veldmuis bestaat. De verwachting is dat het percentage dit jaar alleen maar hoger wordt. Er is op dit moment dan ook een recordaantal ransuilen aanwezig. Vorig jaar werden er ongeveer 750 geteld en dit jaar 1750. De ransuilen hebben door een overvloed aan voedsel een goed broedseizoen en er worden veel eieren gelegd. Het gevolg is dat er deze winte…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden