Fotograaf Willem van der Velde portretteert de 91-jarige Wiechertje Zonderman in haar kruidenierswinkel.

 

‘In Waterhuizen aan het Winschoterdiep drijft de familie Zonderman al 81 jaar een kruidenierswinkel. Nadat de vader van de huidige eigenaresse mevrouw Zonderman, zijn werkzaamheden bij de werf Van Diepen heeft beëindigd, heeft hij de kruidenierswinkel annex smederij en woonhuis gebouwd. Er werd een breed servicepakket geboden, van het maken van kachelpijpen tot de productie van rijwielen. Voor schippers en werfpersoneel diende de huiskamer als stil café. De scheepswerven en de scheepvaart op het Winschoterdiep brachten leven in het dorp Waterhuizen. Zo waren er drie winkels, drie cafés en een school. De aanleg van de nieuwe weg tussen Groningen en Hoogezand heeft veel verandering gebracht, volgens mevrouw Zonderman. Wel heeft de kruidenierswinkel stand gehouden.

De vader van mevrouw Zonderman is in 1942 op jonge leeftijd overleden. De zaak werd voortgezet door haar moeder en later door haarzelf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was mevrouw Zonderman dienstmeisje bij een familie in Haren. Meneer was betrokken bij de ondergrondse. Het gezin in Haren bood onderdak aan een Joods jongetje en een uit Rotterdam gevlucht jongetje.

Toen mevrouw Zonderman trouwde met Jan Ties Rodermond, ging het echtpaar bij haar moeder in de zaak wonen. Naast zijn werk als stratenmaker, hielp haar man bij de reparatie van rijwielen. De ouders van mevrouw Zonderman zagen het belang in van sportieve ontwikkeling. Na een periode bij de atletiekvereniging Vlugheid en Kracht stapte ze over op handbal. Ze heeft op landelijk niveau competitie gespeeld. Handballen zit er nu niet meer in, maar mevrouw Zonderman gaat nog wel twee keer per week zwemmen. De kruidenierswinkel is dagelijks geopend tenzij er inkopen gedaan moeten worden bij de groothandel. Mevrouw Zonderman klaagt over een slappe periode op dit moment, ‘mensken hemmen gain cent’n en schaaiden oet met roken’. In de zomer zal de verkoop weer stijgen als toeristen, veelal op de fiets, komen voor een natje en droogje, verwacht mevrouw Zonderman.

Mevrouw Zonderman is 91 jaar.’