De Koloniën van Weldadigheid zijn op weg naar de Unesco Werelderfgoedstatus. Noorderbreedte maakte een themanummer over verleden, heden en toekomst van de Koloniën.

De Koloniën van Weldadigheid zijn op weg naar de Unesco Werelderfgoedstatus. Noorderbreedte maakte een themanummer over verleden, heden en toekomst van de Koloniën.

In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat op de woeste gronden van Drenthe een sociaal experiment van start ging dat z’n weerga niet kende. In de Koloniën van Weldadigheid kregen armen uit de grote steden een kans om boer te worden en zich zo aan de armoede te ontworstelen. Het plan was ontsproten aan het verlichte brein van Johannes van den Bosch, een generaal die via particuliere financiering binnen enkele jaren Koloniën kon stichten in Drenthe, Overijssel en Vlaanderen. Enkele Koloniën, Veenhuizen en Ommerschans in Nederland en Merksplas in Vlaanderen, waren zogenaamde onvrije Koloniën. Hier werden landlopers en bed…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.