Elke regio kent haar eigen plekken met volksverhalen. In onze driedelige serie ‘Het volksverhaal’ zoeken wij mooie verhalen op uit het Noorden en onderzoeken wij of er een kern van waarheid in de verhalen schuilt. Vandaag ‘de schelpengrot’ van Museum Nienoord in Leek.

Het volksverhaal

In Leek staat Museum Nienoord, borg en rijtuigmuseum. Bij het museum hoort ook een zogenaamde schelpengrot. Over deze schelpengrot gaat het volgende verhaal:

Op het landgoed Nienoord woonde een graaf en zijn jonkvrouw. In de tuin hadden zij een tuinhuisje waar zij al hun schatten bewaarden. Een schatkamer vol met kisten met goud en juwelen. Op de borg werkte een nieuwsgierig dienstmeisje dat daar graag eens wilde kijken. Op een dag gingen de graaf en zijn vrouw op reis. Het dienstmeisje moest op …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.