Koeien die slapen op waterbedden, energieneutraal producerende boeren, stallen met vloerverwarming en moderne klimaatsystemen. Innovatieve boeren in Weststellingwerf lopen voorop op het gebied van duurzaamheid en diervriendelijkheid. In de nieuwe fietsroute van de app IZI.TRAVEL laten ze dit zien.

Eddy en Agnieta Reuvekamp uit Sonnega vertellen in de app over hun melkveehouderij. Ze doen dat om twee redenen, vertelt Agnieta als we koffie drinken aan de keukentafel: ‘Ten eerste meer bekendheid voor boeren en hun werk. We willen mensen informeren over hoe wij met onze dieren omgaan en hoe we ze verzorgen. Doordat mensen vaak niet weten hoe veehouders werken en met hun vee omgaan, denken ze dat boeren niet goed voor hun dieren zorgen. Dat is natuurlijk niet zo. In ons verhaal willen we dat duidelijk maken. De tweede reden is wat praktischer en heeft te maken met gevaar voorkomen: door mee te doen aan de app kunnen fietsers ons verhaal op hun smartphone bekijken en hoeven ze niet meer op ons erf te komen kijken. Dat is gevaarlijk omdat wij geen rekening houden met spontane bezoekers als we bijvoorbeeld met onze tractor over het erf rijden’, aldus Agnieta.

Fietser laten kiezen
Eddy en Agnieta hopen dat de route, die door Scherpenzeel, Munnekeburen, Sonnega en Oldetrijne gaat, onderdeel wordt van een knooppuntenroute. ‘Op die manier kunnen fietsers kiezen welke route ze willen fietsen. Daarnaast zou het mooi zijn als er in de regio meerdere fietsroutes opgezet worden. Dan heeft de fietser een keuze en is het de moeite waard naar Weststellingwerf te komen’, aldus Agnieta. Het doel van IZI.TRAVEL is om zoveel mogelijk routes te ontwikkelen en waar mogelijk met elkaar te combineren.

Met het bedrijf van Eddy en Agnieta gaat het op het moment erg goed. ‘We kunnen de huidige situatie van de prijzendaling en afschaffing van het melkquotum aan omdat we een gezond bedrijf hebben. De kostprijs is echter wel hoger dan de opbrengst en dat baart ons zorgen.’ Door de onzekere economische situatie stellen Eddy en Agnieta de uitbreiding van hun bedrijf voorlopig uit. En volgens Agnieta zijn ze niet de enige: ‘Er zijn veel meer boeren die hun bedrijf graag zouden willen uitbreiden, maar dat niet doen vanwege de onzekere situatie en door de huidige wet- en regelgeving.’

Eddy en Agnieta vinden het belangrijk om hun bijdrage te leveren aan de fietsroute en aan de app: ‘We willen graag laten zien wat we hier doen, want daar zijn we trots op.’ Het grootste voordeel vindt Eddy dat burgers niet meer alle informatie op één plek in zich op te hoeven nemen: ‘De borden van Staatsbosbeheer zijn prachtig, maar mensen moeten alle informatie dan in één keer in zich opnemen. Het mooie van de app is dat de informatie niet allemaal in één keer verteld wordt, maar dat die te horen is wanneer je bijvoorbeeld langs een natuurgebied, molen of onze boerderij fietst.’

 

Info fietsroute
De Vereniging Agrarisch Natuur-, en Landschapsbeheer (VANL), LTO Noord Weststellingwerf en Plaatselijk Belang Sonnega-Oldetrijne hebben in samenwerking met IZI.TRAVEL een fietstocht met virtuele aspecten ontwikkeld die fietsers op unieke wijze kennis laat maken de lokale agrarische cultuur. Gedurende de fietstocht krijgt men via de app allerlei informatie in de vorm van tekstjes, filmpjes en audiofragmenten. De fietsroute kan gedownload worden via de app IZI.TRAVEL onder de naam Fietsroute Scherpenzeel, Munnekeburen, Sonnega, Oldetrijne.