Live door het klooster van Aduard lopen. Met een nieuwe 3D-app voor smartphones is dat mogelijk. Op deze manier komt de kloostergeschiedenis van het dorp tot leven. We spraken met Axe Kooi, de ontwerper van de 3D-reconstructie.

Live door het klooster van Aduard lopen. Met een nieuwe 3D-app voor smartphones is dat mogelijk. Zo komt de roemruchte kloostergeschiedenis van het dorp tot leven. We spraken met Axe Kooi, de ontwerper van de 3D-reconstructie.

Van het Cisterciënzerklooster in Aduard zijn geen exacte beschrijvingen en afbeeldingen nagelaten. Toch is het 3D-ontwerper Axe Kooi en amateurhistoricus Jakob Loer gelukt een 3D-reconstructie te maken. De enige informatie die zij tot hun beschikking hadden waren het verslag van een archeologische opgraving en een beschrijving van de abdijgeschiedenis. ‘We hebben logisch moeten nadenken om tot de juiste conclusies te komen. We hebben vanuit onze kennis en ervaring geredeneerd en op die manier reconstructies kunnen maken van de situatie rond 1580’, vertelt Kooi.

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.