De bouw van windmolenparken roept vaak discussie en protest op. Mede daarom worden veel plannen gemaakt voor de aanleg van zonneweides: weilanden waar duizenden zonnepanelen staan. Zijn zonneweides een goed alternatief voor windmolens?

De bouw van windmolenparken roept vaak discussie en protest op. Mede daarom worden veel plannen gemaakt voor de aanleg van zonneweides: weilanden waar duizenden zonnepanelen staan. Zijn zonneweides een goed alternatief voor windmolens?

Luc van Tiggelen is lid van de werkgroep die de bouw aanstuurt van een zonneweide van tien hectare bij het vliegveld op Ameland. Op het Waddeneiland is geen moment getwijfeld of er gekozen moest worden voor een windmolenpark of een zonneweide: ‘Windenergie ligt hier gevoelig. De provincie wil het niet, en ook de bewoners zijn over het algemeen tegen windmolens. De keus om een zonneweide te bouwen lag daarom voor de hand. Een voordeel daarbij was dat we het project op eigen (gemeentelijke) grond konden realiseren.’

Gedoe met windmolens
Emeritus hoogleraa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.