Theo Spek kan vertellen als een ouderwetse onderwijzer. Deelnemers aan het symposium over monumenten in de periferie hangen aan de lippen van de hoogleraar Landschapsgeschiedenis. Resultaten uit het verleden bieden kansen voor de toekomst.

Theo Spek kan vertellen als een ouderwetse onderwijzer. Deelnemers aan het symposium over monumenten in de periferie hangen aan de lippen van de hoogleraar Landschapsgeschiedenis. Resultaten uit het verleden bieden kansen voor de toekomst.

Het symposium vindt plaats in Klooster Ter Apel, een schitterend middeleeuws klooster bij de Duitse grens. Net als veel monumenten is de toekomst van het klooster ongewis door het ontbreken van financiële middelen. Wat te doen? Theo Spek, verbonden aan het Kenniscentrum Landschap van de RUG, betoogt dat de oplossingen in het verleden liggen. ‘Het klooster heeft vanaf het begin een intense en rijk gelaagde relatie gehad met het landschap, daar liggen de kansen’, concludeert Spek aan het eind van zijn verhaal. En voor het gemak dient hij die kansen nog…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.