Thom Verheul maakte, naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de Waddenvereniging, een documentaire over Jan Abrahamse. Hij was oprichter van tijdschrift Noorderbreedte.

Jan Abrahamse begon niet alleen met Noorderbreedte, hij was ook een van de medeoprichters van de Waddenvereniging. Abrahamse combineerde 25 jaar lang een dubbelrol als hoofdredacteur van zowel het Waddenbulletin als van tijdschrift Noorderbreedte. Daarnaast was hij fervent wadloper. Hij introduceerde het wadlopen in ons land. Bekend werd hij toen hij samen met Jaap Buwalda de gevaarlijke oversteek van Texel naar Vlieland maakte.

Het slotstuk van de sculptuur die voor Jan is opgericht wordt naar Schiermonnikoog gebracht. Foto: Ilja Zonneveld.

Het slotstuk van de sculptuur die voor Jan is opgericht wordt naar Schiermonnikoog gebracht. Foto: Ilja Zonneveld.

 

Portret
In 2015 bestaat de Waddenvereniging 50 jaar. Reden voor Thom Verheul om vrienden uit die tijd, oud-collega’s van Abrahamse en oud-staatssecretaris Wim Meijer op te zoeken. Aan de hand van hun verhalen schetst hij een portret van Abrahamse en van de geschiedenis van de Waddenvereniging.

Sculptuur
Abrahamse overleed in 2013. Familie en vrienden van hem richtten vorige maand op Schiermonnikoog een monument voor hem op. In een tocht over het wad werd het sluitstuk van het kunstwerk naar het eiland gedragen. Een verslag van deze dag leest u hier

Uitzendingen
In de documentaire In monumentsje foar Jan Abrahamse (Een monumentje voor Jan Abrahamse) staat de wadloper centraal als medeoprichter van de Waddenvereniging. De documentaire is verschillende keren uitgezonden op NPO2 en bij Omrop Fryslân.

De aflevering is via de website van Omrop Fryslân te bekijken.