Na de laatste restauratie, zestig jaar geleden, was de Pancratiuskerk van Diever in 2013 wel toe aan een opknapbeurt. De entree wordt opgeknapt, de rest van de kerk blijft zoals het was. Voor de vernieuwde entree heeft kunstschilder Gijs Frieling een koepelschildering gemaakt.

Na de laatste restauratie, zestig jaar geleden, was de Pancratiuskerk van Diever in 2013 wel toe aan een opknapbeurt. De entree wordt opgeknapt, de rest van de kerk blijft zoals het was. Voor de vernieuwde entree heeft kunstschilder Gijs Frieling een koepelschildering gemaakt.

Gijs Frieling is kunstschilder en kreeg van De Stichting Vrienden van de Oude Kerk te Diever de opdracht om een schildering te maken voor het plafond van de koepel van de entree. De keus voor Frieling was bewust en lag voor de hand, legt Bram Verhave, voorzitter van de stichting, uit: ‘Ten eerste heeft Frieling ervaring met het maken van grote muurschilderingen. Dat heeft hij op veel meer plaatsen gedaan. Daarnaast heeft hij een klassieke en ambachtelijke “taal” die hij in zijn schilderingen verwerkt. Tot slot is hij bekend met de Bijbel als inspiratiebron, en dat was voor ons erg belangrijk’. De kunstschildering bevat flora en fauna die in de directe omgeving van de kerk te vinden zijn, en probeert op die manier binnen en buiten met elkaar te verbinden.

Brand
Aan het einde van de achttiende eeuw werd de kerk in Diever getroffen door een verwoestende brand. Slechts delen van het gebouw bleven gespaard. Na de brand zijn alleen de noodzakelijke dingen opgeknapt; de rest van het pand is gelaten zoals het was. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de kerk gerestaureerd in de originele staat van vóór 1750. Om dat te realiseren zijn onder andere de gewelven opnieuw gemetseld en is het dak voor een groot deel vernieuwd. Nu is dus ook de entree gerestaureerd en versierd met de schildering van Frieling.

Eeuwigheid
De keuze voor Frieling had ook te maken met kwaliteit: ‘Voor zo’n opdracht moet je geen “zondagsschilder” inhuren. We vonden het belangrijk een kunstenaar in te huren die een schildering kon maken van de hoogste kwaliteit. We hadden maar één koepel en één keer de mogelijkheid om daar een schildering te laten plaatsen, dus dat moest goed’, laat Verhave weten. De koepelschildering wordt gemaakt met zogenaamde KEIM-verf. Bijzonder aan deze verf is dat het een natuurproduct is en dat het zijn kleuren niet verliest. Daarnaast is het vocht- en zoutdoorlatend. Volgens Verhave kan het de eeuwigheid aan. ‘Over 100 jaar worden de spinnenwebben eraf geveegd, en daaronder vandaan komt de schildering in zijn volste kracht weer naar voren.’

Vandaag, vrijdag 20 november, zal de officiële onthulling van de schildering plaatsvinden.  Gijs Frieling is daarbij aanwezig; hij zal spreken over zijn werk, zijn drijfveren en zijn opvatting over kunst.