‘Sloten zijn de levensaders van de provincie Groningen’, vindt Koos Buist, regisseur van de film Sloot. De film vertelt het verhaal over het leven in de sloot. Dat is bijzonder en zeer complex, in tegensteling tot wat veel mensen denken als ze aan een sloot voorbij fietsen.

‘Sloten zijn de levensaders van de provincie Groningen’, vindt Koos Buist, regisseur van de film Sloot. De film vertelt het verhaal over het leven in de sloot. Dat is bijzonder en zeer complex, in tegenstelling tot wat veel mensen denken als ze aan een sloot voorbij fietsen.

De kijker meenemen de sloot in, dat is wat Buist wil met zijn film, vertelt hij in zijn atelier in De Biotoop in Haren. De sloot, waar allerlei plantjes en diertjes leven zoals het kranswier en erwtenmosseltjes. ‘Mensen staan er niet bij stil wat er allemaal gebeurt in sloten. Ik probeer ze een kijkje te geven in deze wereld, om te laten zien hoe mooi die is.’ Drie elementen staan centraal in de film. ‘Het eerste is het waterlandschap in de vier seizoenen, het tweede vertelt over de sloten rondom de stad Groningen …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.