De vraag naar persoonlijke zorg en kleinschalig wonen wordt steeds groter. Ook Frits Baptist en zijn vrouw Yolanda Hoekstra, beheerders van zorgboerderij Kinghorn in Zeerijp, merken dat. Door de grote vraag heeft hun zoon Nanne in 2013 ook een kleinschalige woonvorm, De Pastorie,  opgezet. Noorderbreedte neemt een kijkje.

Op boerderij Kinghorn worden we vriendelijk begroet door alle cliënten die netjes aan tafel zitten te wachten op hun kopje soep. We schuiven aan bij Frits Baptist en zijn zoon Nanne. ‘Mijn eega en ik hadden al een tijd lang de wens om jongeren met moeilijkheden te helpen’, vertelt Frits. ‘Daarom gingen we op zoek naar een plek voor dagbesteding. Toen we deze boerderij tegenkwamen wisten we meteen dat het een bijzondere plek was. Naast dagbesteding vormt het beschermd wonen nu de vaste basis voor ons bedrijf’, vertelt Frits. ‘Ik heb mijn ouders vanaf het begin meegeholpen op de boerderij’, gaat Nanne verder. ‘Ik kwam dus al vroeg in aanraking met de doelgroep. Toen de vraag naar kleinschalig wonen groter werd heb ik in 2013 De Pastorie opgezet.

Eigen ding
De cliënten – ouderen die lijden aan dementie en jongeren die door omstandigheden niet thuis of op zichzelf kunnen wonen – kunnen hier hun eigen ding doen. ‘Ze kunnen knutselen in de werkruimte om producten te maken voor zichzelf of voor het winkeltje. Ze kunnen meehelpen met koken of sleutelen aan auto’s of motoren’, vertelt Frits. In de werkruimte staat Alex, een van de twee vaste werknemers, met een lange baard en tatoeages de boel klaar te zetten voor de knutselmiddag die straks weer begint.

Aaibaarheidsfactor
De afwas wordt gedaan door cliënten dus heeft Frits tijd om een rondleiding te geven. Hij neemt ons mee naar achteren waar ezels, geiten, schapen en zelfs alpaca’s op stal staan. ‘Dieren zijn eigenlijk een must op een zorgboerderij’, vertelt Frits. ‘De aaibaarheidsfactor van de beesten maakt de sfeer hier heel gemoedelijk. Vooral de alpaca’s vinden de cliënten geweldig.’ ‘We willen ze allebei een poedelcoupe geven. Dan zien ze er nog grappiger uit, met lang haar op het hoofd en kort haar op het lichaam’, vertelt Nanne. ‘Het is mooi om te zien dat de cliënten echt een band opbouwen met de dieren’, zegt Frits, ‘En we zijn zelf ook dol op dieren’.

Kracht
De familie Baptist doet het meeste werk zelf, naast de twee vaste werknemers is het een groot familiebedrijf. ‘Het is soms zwaar werk, maar het geeft ook heel veel voldoening’, vertelt Frits. Hij is 24 uur per dag aanwezig en heeft met zijn vrouw afgesproken één dag per week vrij te nemen ook al lukt dat vaak niet. Nanne komt bijna elke dag over de vloer: ‘Jong en oud kan hier van elkaar leren. De ouderen leren de jongeren respect en de jeugd houdt de ouderen scherp’, vertelt Nanne. De cliënten kennen ons allemaal, ze weten wat ze aan ons hebben en andersom. Daarom werkt het zo goed, we denken hetzelfde over de zorg. De mensen voelen zich hier thuis’, aldus Nanne.

De Pastorie
Na een rondleiding op boerderij Kinghorn rijden we met Nanne naar De Pastorie, een beschermde woonvorm voor jongeren. We worden begroet door twee grote vriendelijke honden, Ace en Mowgli. ‘Ik ben in dit huis opgegroeid’, vertelt Nanne. ‘Sinds 2014 is mijn vriendin Marleen bij het bedrijf gekomen, ze heeft orthopedagogiek gestudeerd dus zij heeft de kennis en ik de ervaring. We hebben nu een orthopedagoog aan huis, dat kunnen niet veel woonvormen zeggen!’

Geen stilzitter
Nanne heeft in 2013 De Pastorie opgezet: ‘Ik was aan het studeren maar hielp al een tijdje mee bij mijn ouders. Ik vond het erg leuk werk en ben toen gestopt met studeren om zelf een woonvorm op te zetten. Ik ben toch niet echt een stilzitter’, zegt hij. ‘Het was wel spannend om als 24-jarige een eigen bedrijf te beginnen maar ik wist dat het werk mij lag. Ik kan goed overweg met jongeren en hou ervan om veel bezig te zijn. En er is genoeg werk te doen in dit huis. Ik ben altijd bezig. Ik ben nu de oude wijnkelder aan het restaureren, die stond half onder water. Misschien maak ik er stiekem wel mijn mancave van. Niet aan mijn vriendin vertellen hè’.

 

http://www.kinghorndebredeboerderij.nl/

http://www.depastoriezeerijp.nl/