Van de nood een deugd maken. Dat is het uitgangspunt van een groep Groningers voor A Home away from Home, een prijsvraag rond de huisvesting van vluchtelingen. De Groningers, aangevoerd door architectenbureau Onix, koppelen deze problematiek aan actuele vraagstukken die spelen in landelijke krimpgebieden. ‘Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten’ is een van twaalf genomineerde plannen.

In het plan ‘Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten’ staat het boerenerf centraal. Haiko Meijer van Onix: ‘De boerenerven zijn ingericht om zelfvoorzienend en zelfredzaam te zijn. Door dit zoveel mogelijk in stand te houden bij het geven van een nieuwe functie aan het erf kunnen de bewoners voor zichzelf zorgen en een nieuw thuis maken, daarnaast kunnen ze het lokale voorzieningenniveau aanvullen. Door de vluchtelingen samen met de inwoners te laten bouwen, wonen en oogsten, ontstaan werkende weg nieuwe vitale leefgemeenschappen’, aldus Meijer. ‘Zo kunnen we ook een nieuwe invulling geven aan de monumentale Groninger boerderijen die nu soms leegstaan.’

Twaalf plannen

A Home away from Home, een open oproep van COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester, om oplossingen te bedenken voor het huisvesten van vluchtelingen, leverde 366 inzendingen op. De jury selecteerde in een eerste ronde twaalf plannen. De selectie bevat opvouwbare units, bouwpakketten, compacte inbouwoplossingen, innovatief materiaalgebruik en productietechnieken, maar ook sociale strategieën, zoals dat van Onix c.s.

Netwerk

‘Nieuwe buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten’ zou op twee erven beginnen met de huisvesting van twintig tot vijftig personen in leegstaande gebouwen en/of geassembleerde woonkubussen. Deze wooneenheden zijn schaalbaar, de- en re-montabel. Vanaf de erven worden, binnen een uur lopen of fietsen, nieuwe erven opgezet zodat een netwerk ontstaat met nieuwe initiatieven met openbare functies als een brasserie, houtwerkplaats of winkeltje. Dit geeft het gebied een krachtige impuls, aldus de indieners van het plan.

Tot 8 juni hebben de twaalf genomineerden tijd om de ideeën uit te werken. Op 29 juni worden de (maximaal) zes winnaars bekendgemaakt. Het COA is van plan om daarna daadwerkelijk aan de slag te gaan met het uitvoeren van de ideeën.

Kijk hier voor alle twaalf genomineerden

Trefwoorden