Cees Schouls en zijn vrouw hebben de wens zo duurzaam mogelijk te leven. Maar in een traditionele woning bleek dit moeilijk te realiseren. Ze besloten daarom een schooltje in het Drentse Hijken om te bouwen tot een duurzaam en energieneutraal droomhuis voor het gezin, met een aanleunwoning voor oma.

Cees Schouls en zijn vrouw hebben de wens zo duurzaam mogelijk te leven. Maar in een traditionele woning bleek dit moeilijk te realiseren. Ze besloten daarom een schooltje in het Drentse Hijken om te bouwen tot een duurzaam en energieneutraal droomhuis voor het gezin, met een aanleunwoning voor oma.

Het voormalig schoolgebouw bleek de perfecte plek om een duurzaam huis te verwezenlijken. ‘Het paste heel goed in ons plaatje, want we konden veel dingen hergebruiken. De oude schrootjes van het plafond zijn nu bijvoorbeeld de wanden van de slaapkamer’, zegt Cees Schouls. Het oude kleuterlokaal konden ze ombouwen tot een appartement voor zijn schoonmoeder. ‘Zij was op zoek naar een huis en zo viel eigenlijk alles op zijn plek’, zegt hij.

 YouTube tutorials

 De verbouwing schiet al aardig op, alleen een paar verdwaalde speeltoestellen herinneren nog aan de voormalige functie van het gebouw. De verbouwing kwam in een stroomversnelling toen Cees Schouls besloot zijn kantoorbaan bij een afvalverwerkingsbedrijf op te zeggen. Hij leverde met plezier de Excelsheets in voor leem en hennep. ‘Ik vind dit veel leuker’, zegt hij lachend. Hij doet dan ook zoveel mogelijk zelf. ‘Ik vind bijna alles op het internet, Youtube tutorials zijn een uitkomst!’ zegt hij.
De bedoeling is dat er in het huis zo min mogelijk energie verbruikt gaat worden. Een grote winst op dit gebied geeft bijvoorbeeld de Rocket Stove, een enorme zwarte kachel van leem die midden in de woonkamer staat. In deze bijzondere kachel lopen de temperaturen op tot wel duizend graden. Door een slim ontwerp wordt de warmte goed vastgehouden en hoeft er weinig hout gestookt te worden. Er zit ook een oven op aangesloten: ‘Daar gaan we straks heerlijke pizzaatjes in bakken.’

Hennep

Cees Schouls wordt bijgestaan door Titus Mars van DAAD architecten in Beilen. ‘Ik vind het heel knap dat hij heel veel aan het experimenteren is. Daar leren wij ook weer van’, zegt Titus Mars. Hij ziet dat er steeds meer behoefte is om op een duurzame manier een huis te bouwen. ‘Het grote voordeel van bio-based (met duurzame materialen, red.) bouwen is dat je het bijna helemaal zelf kan doen, maar ik verwacht dat dit ook steeds gebruikelijker gaat worden bij aannemers.’
Bij het maken van traditionele bouwmaterialen gaat er veel energie verloren. Daarom gebruikt Cees Schouls bijvoorbeeld hennep en kalk. ‘Hennep kweken is C02 negatief, en ik kan hiervan de vezels gebruiken om muren te maken of te isoleren.’ Ook kalk is veel energiezuiniger dan beton en cement: ‘En het is minstens zo goed. Kijk maar naar de piramides, en de aquaducten van de Romeinen, die zijn ook met kalk gemaakt, en die staan nog steeds.’