Happy seal, zo heet de kleding die gemaakt is van visnetten die uit zee zijn verzameld door vrijwilligers. Niek Kuizenga, directeur van Zeehondencentrum Pieterburen draagt zijn jasje graag.

Het zit als gegoten, het jasje van Niek Kuizinga. Het is gemaakt van visnetten van Happy seal. De directeur van het zeehondencentrum Pieterburen maakt zich grote zorgen ver de gevolgen van plastic in de Waddenzee.

‘Toen ik op de zeehondencentrum in Pieterburen kwam werken, lag er een enorme bult visnetten op ons terrein. En ik zag dat tientallen zeehonden zonder onze hulp dood zouden gaan als gevolg van verstrikking. Natuurlijk had ik wel over gelezen: microplastics, zwerfafval en visnetten vormen een groot gevaar voor al het zeeleven. Maar het kwam nu wel héél dichtbij. Ik ontdekte dat er jaarlijks zo’n 850.000 ton aan visnetten door onachtzaamheid in onze zeeën bij komt. Een deel van die enorme berg stroomt met het getij en de Westenwind onze Waddenzee in. Zo ontstond mijn droom: een…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.