Happy seal, zo heet de kleding die gemaakt is van visnetten die uit zee zijn verzameld door vrijwilligers. Niek Kuizenga, directeur van Zeehondencentrum Pieterburen draagt zijn jasje graag.

Het zit als gegoten, het jasje van Niek Kuizinga. Het is gemaakt van visnetten van Happy seal. De directeur van het zeehondencentrum Pieterburen maakt zich grote zorgen ver de gevolgen van plastic in de Waddenzee.

‘Toen ik op de zeehondencentrum in Pieterburen kwam werken, lag er een enorme bult visnetten op ons terrein. En ik zag dat tientallen zeehonden zonder onze hulp dood zouden gaan als gevolg van verstrikking. Natuurlijk had ik wel over gelezen: microplastics, zwerfafval en visnetten vormen een groot gevaar voor al het zeeleven. Maar het kwam nu wel héél dichtbij. Ik ontdekte dat er jaarlijks zo’n 850.000 ton aan visnetten door onachtzaamheid in onze zeeën bij komt. Een deel van die enorme berg stroomt met het getij en de Westenwind onze Waddenzee in. Zo ontstond mijn droom: een gezonde, plasticvrije Waddenzee.

In no time had hij de steun van de vissers in Lauwersoog, Visned, de Vissersbond en Visveiling Urk. Ook Groningen Seaports doet mee, en met hen de hele Noordelijke Havenalliantie. Van 235 gram gerecyclede visnetten kun je 1 meter weefsel spinnen en met een paar honderd ton visnetten kunnen we in Pieterburen in één klap het grootste recyclinginitiatief van visnetten in Europa worden. Happy Seal-project geboren: voor een schone zee, met een blije zeehond.