Groningen verdient het predikaat ‘architectuurstad’ niet langer. Dat schrijft Stadbouwmeester Jeroen de Willigen in zijn Architectuurmanifest Groningen. Hij veegt de vloer aan met het werk van collega-architecten en opdrachtgevers: ‘Niet alleen de kwaliteit van onze ontwerpen, ook die van de uitvoering is op een historisch dieptepunt beland’. Architecten ontwerpen zonder verbeeldingskracht, voelen zich niet verantwoordelijk voor de uitvoering van hun ontwerpen, zijn losgezongen van het stedelijk weefsel, aldus De Willigen.

Ook Cor Kalfsbeek, gelauwerd architect van onder meer de openbare bibliotheek in het stadscentrum is kritisch. Hij noemt de architectuur in de stad ‘betekenisloos’.

Lees hieronder zijn manifest.

Architectuurmanifest
Groningen

Inleiding

Groningen is nog steeds ge…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.