De Energy Academy op de Zernike Campus in Groningen wordt het meest duurzame onderwijsgebouw van Europa gebouwd. Het bespaart niet alleen energie maar levert die ook op. Fotograaf Harry Cock vangt het gebouw in beeld op het moment dat de bouwers er de laatste hand aan leggen.

In het gebouw, een ontwerp van Broekbakema en De Unie architecten, draait alles om energie in de breedste zin van het woord. Het is energieneutraal en herbergt de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van klimaatbeheersing. Maar het biedt de gebruikers (studenten, onderzoekers en ondernemers) ook een optimale gelegenheid elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Het grote, lichte atrium met de splitlevelvloeren en hellingbanen, vormt de spil van het gebouw. Het gebruik van het vele glas biedt vanuit het atrium een kijkje in de laboratoria op de begane grond en de werkruimtes daarboven. Het gebouw nodigt voortdurend uit tot beweging. En beweging is energie.

Het compacte gebouw heeft een zeer uitgekiend systeem van houten lamellen aan de gevel: zo komt er voldoende daglicht binnen, maar wordt de warmte geweerd. Op het dak worden zonnepanelen in optimale positie geplaatst en laten ze door de schuine opstelling op plekken waar het nodig is daglicht binnen. Onder het gebouw loopt labyrintisch een bouwkundig kanaal met een doorsnee van een bij drie meter. Vanuit de zuidkant wordt hier lucht ingelaten. In de zomer wordt de lucht gekoeld door de aarde en in de winter wordt de lucht opgewarmd door de aarde. Via een transparante verticale schacht wordt de warme dan wel koude lucht langs de gevels van het gebouw omhoog geleid om de werkplekken op natuurlijke wijze te ventileren.

Toch heeft het gebouw geen hightech uitstraling. Door de schuine zijden en het sobere gebruik van slechts enkele materialen – inlands eiken, glas, beton en aluminium – toont de Energy Academy zich als een aardse, ademende sculptuur.

Oplevering eind september 2016

Opdrachtgever: Rijksuniversiteit Groningen

Architect: Broekbakema en De Unie architecten,

Constructeur: Ingenieursbureau Wassenaar,

Adviseur installaties: Arup

Adviseur bouwfysica en brandveiligheid: Dgmr

Hoofdaannemer: Bouwcombinatie Friso Koopmans en ENGIE

Hoofdaannemer: Friso