De stikstofuitstoot van de zeven boeren op Schiermonnikoog verpest de duinen. Daarom willen ze ‘uit het systeem breken’. Eilander boeren trekken samen op voor een betere balans tussen de economische wetten en een mooie natuurlijke omgeving. Boer Peter Visser vertelt Bert de Jong hoe het werkt. Marieke Kijk in de Vegte maakte de beeldreportage.

Schiermonnikoog, een polderlandschap met weilanden vol kruidenrijk gras. Met grazende zwartbonte koeien, zo’n 650, als het visitekaartje van de melkveehouders. Het vee is naast het toerisme de economische motor op het eiland, maar ook het wandelend interieur van het landschap. Zeven boeren beheren de 275 hectare van de Bancks Polder zo dat die voor toeristen een agrarisch paradijs lijkt.

Maar schijn bedriegt. Zoals het nu gaat, kan het niet meer. De druk op de natuur is te groot, de uitstoot van stikstof is een bedreiging van het duinlandschap. Sommige planten gedijen er niet meer. De boodschap dat de veestapel op het eiland gehalveerd moet worden is als een bom ingeslagen. Het lijkt of de puzzelstukjes van landbouw en natuur allemaal zijn verlegd, waardoor ze niet meer logisch …