De verbeten discussie over Zwarte Piet toont aan dat we grote moeite hebben met ons eigen verleden als slavenhandelaars en plantagebezitters. De auteurs van Sporen van het slavernijverleden in Groningen verbloemen niet dat hun boek een groter doel dient dan het wekken van interesse voor dit zwarte verleden; de bewustwording betreft ook de ongelijkheid in onze huidige samenleving.

Dit boek is geen pamflet of een doorwrochte studie, maar het voert de lezer via wandel- en fietsroutes langs plaatsen in Groningen die aan het slavernijverleden herinneren. Groningen speelde namelijk op de wereldslavenmarkt een rol van betekenis. Als deelnemers aan de West-Indische Compagnie (1621-1792) verdienden vele Groningers een fortuin aan de handel in slaven en aan de plantages waar zij diezelfde slaven te werk stelden.

De auteurs (die overigens consequent over ‘tot slaaf gemaakten’ in plaats van over ‘slaven’ spreken omdat niemand slaaf ís) halen dit onverkwikkelijke hoofdstuk uit onze geschiedenis naar hier. Niet langer speelt het zich af in verre landen, maar om de hoek, op de Groninger Ossenmarkt of de Menkemaborg in Uithuizen. De goedgedocumenteerde wandel- en fietsroutes v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.