Er is toekomst voor het aardbevingsgebied in Noordoost-Groningen. Dat is de optimistische insteek van het decembernummer van Noorderbreedte

Het extra dikke decembernummer van Noorderbreedte 2014 gaat helemaal over het aardbevingsgebied en dan met name over de toekomst ervan.

Er is iets bijzonders mee aan de hand want Annelies van der Goot gaf het stuur voor dit nummer over aan vier gastredacteuren die we vroegen een nummer over het bevingsgebied samen te stellen. Zij (filosoof Anna Herngreen, graficus Peter de Kan, planoloog Christian Zuidema en stedenbouwkundige Enno Zuidema) zien toekomst voor het gebied. Noordoost-Groningen krijgt het voor de kiezen: krimp, werkloosheid, armoede en dan die aardbevingen daar nog bovenop. Maar onze gastredacteuren kijken er anders naar.

Een greep uit de inhoud:

Christian Zuidema van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG toog met dertig buitenlandse collega’s naar het gebied. Mooi vonden de wetenschappers het er. En kansrijk bovendien. Als Europese proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van water(berging) energie en zorg bijvoorbeeld.

Bevingsburgemeesters Marijke van Beek (Eemsmond) en Albert Rodenboog (Loppersum) zijn zeer openhartig als ze vertellen wat de impact van de bevingen en de angst en woede van de bevolking is op hun functioneren als burgermoeder en -vader.

Onderzoeker Melanie Bakema van de RUG, gespecialiseerd in wederopbouwprocessen na ene ramp trekt een interessante vergelijking met de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch die in 2010 en 2011 werd getroffen door twee verwoestende aardbevingen. Groninger bestuurders krijgen de do’s en don’ts op een  presenteerblaadje aangeboden.

Vanuit het kenniscentrum zoeken jonge architecten naar kansen. Lees waar de nieuwe bouwcultuur ons kan brengen in deze special.

Vanuit Grunneger Power laat Frans Stokman zien hoe een nieuwe energierevolutie aangedreven kan worden vanuit Groningen.

Het aller- allerbelangrijkste echter vonden de gastredacteuren, is dat er geluisterd moet worden naar de bewoners. Naar álle bewoners, niet alleen de bewoners die zich kunnen laten horen aan de Dialoogtafel. Luister naar hun zorgen, hun angsten, maar vooral ook naar hun ideeën. Want de toekomst van het gebied ligt in handen van de bewoners. Gastredacteur Peter de Kan ging luisteren in ’t Zandt. En kwam optimistisch terug met een mooi verslag.

Gastredacteur Enno Zuidema sprak met hoogleraar Zef Hemel en projectleider Petra de Braal van Deel&Ulrum over de relativiteit van het plannen maken. Niet blijven hangen achter de tekentafels en de vergadertafels, maar dóen! En ook hier weer: luister naar bewoners. Zij weten vaak het beste wat er moet gebeuren.

Verder: een column van Anna Herngreen over het interessante sociologische fenomeen ‘georganiseerde onverantwoordelijkheid: door alles te organiseren is er op het laatst niemand meer verantwoordelijk.

Er zijn columns, reportages en een prachtige fotoserie van Reyer Boxem over het dorp Huizinge. De beelden laten je voelen dat de geborgenheid van eigen huis en dorp niet meer vanzelfsprekend is.

De nieuwe Noorderbreedte komt uit op 11 december. Wilt u het nummer ontvangen? Sluit u dan aan bij Nb.

Trefwoorden