Terwijl steden in het westen van het land als een tierelier groeien, dreigt de periferie uit beeld te verdwijnen. Als tegenreactie schreef Rijksbouwmeester Floris Alkemade het essay De emancipatie van de periferie. Noorderbreedte sprak met hem.

Terwijl steden in het westen van het land als een tierelier groeien, dreigt de periferie uit beeld te verdwijnen. Als tegenreactie schreef Rijksbouwmeester Floris Alkemade het essay De emancipatie van de periferie. Noorderbreedte sprak met hem.

De Rijksbouwmeester* zit in hemdsmouwen aan een grote vergadertafel op de vierde verdieping van het ministerie van Financiën. Om hem heen in de grote open ruimte gaat het werk en het geroezemoes door. Alkemade lijkt het níet te horen; hij is de rust zelve en praat geconcentreerd over zijn essay. Nee, een nóódzaak voor dit essay is er niet, zegt hij, maar nu het steeds over de groei van de steden en dan met name Amsterdam gaat, wil hij aandacht vragen voor de randgebieden. ‘Want als je groei als enige maat voor ontwikkelingen neemt, serveer je te…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.