Bernhard Hanskamp, provinciaal planoloog in ruste, hield in een extra Harry de Vroome-lezing op 16 december een gloedvol pleidooi om in Drenthe de leegte te koesteren.

Waarom is Drenthe zo mooi dat mensen van elders zich eraan komen laven? Dat heeft ermee te maken dat de politieke bestuurders afgelopen vijftig jaar duidelijke keuzes maakten. In Emmen, Hoogeveen en Assen kwamen heel wat nieuwbouwwijken en daarom konden de dorpen grotendeels gevrijwaard blijven van landschapvretende bebouwing. Zo werd Drenthe tot de genoeglijke fietsprovincie met het fraaie authentiek platteland dat nu gekoesterd wordt. Het is allemaal man-made.

Bernhard Hanskamp, provinciaal planoloog, is na zijn pensionering diep de archieven in gedoken om de recente geschiedenis goed vast te leggen. De ruilverkavelingen na de oorlog ploos hij minutieus door op zoek naar de grote lijnen. Waar elders vooral de landbouwbelangen leidend waren, komt hij voor Drenthe tot de conclusie dat …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.