Op 10 februari presenteerden Rizoem en Onix uit Groningen de Cubestee: een betaalbare kubuswoning die overal geplaatst kan worden. Het prototype, gemaakt van hout en glas, is in elkaar gezet naast het klooster van Ter Apel en is open voor bezoekers. Particulieren, gemeentes en woningcorporaties zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden. ‘Doe mij er maar twee’, zegt kunstenaar en ondernemer Esli Tapilatu. Hij ziet zijn droomhuis al voor zich.

De blokwoning sluit aan bij de tiny houses trend die is komen overwaaien uit Amerika. Daar raakte veel mensen door het instorten van de economie hun huis kwijt en konden moeilijk aan een nieuwe woning komen. Pioniers besloten zelf kleine en verplaatsbare huisjes te gaan bouwen. Projectontwikkelaar en adviesbureau Rizoem en architectenbureau Onix zien ook in Nederland een markt voor meer flexibele en betaalbare woonvormen. Ze vinden dat nieuwbouwwoningen over het algemeen ontzettend duur zijn geworden. De Cubestee is met de afmeting van 6 x 6 x 6 groot genoeg om het flexibele wonen aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen. De basis module kost 55.000 euro exclusief btw.

Tussen wal en schip

Nederlanders met een middeninkomen dreigen met het huidige woningaanbod t…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.