Op 10 februari presenteerden Rizoem en Onix uit Groningen de Cubestee: een betaalbare kubuswoning die overal geplaatst kan worden. Het prototype, gemaakt van hout en glas, is in elkaar gezet naast het klooster van Ter Apel en is open voor bezoekers. Particulieren, gemeentes en woningcorporaties zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden. ‘Doe mij er maar twee’, zegt kunstenaar en ondernemer Esli Tapilatu. Hij ziet zijn droomhuis al voor zich.

De blokwoning sluit aan bij de tiny houses trend die is komen overwaaien uit Amerika. Daar raakte veel mensen door het instorten van de economie hun huis kwijt en konden moeilijk aan een nieuwe woning komen. Pioniers besloten zelf kleine en verplaatsbare huisjes te gaan bouwen. Projectontwikkelaar en adviesbureau Rizoem en architectenbureau Onix zien ook in Nederland een markt voor meer flexibele en betaalbare woonvormen. Ze vinden dat nieuwbouwwoningen over het algemeen ontzettend duur zijn geworden. De Cubestee is met de afmeting van 6 x 6 x 6 groot genoeg om het flexibele wonen aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen. De basis module kost 55.000 euro exclusief btw.

Tussen wal en schip

Nederlanders met een middeninkomen dreigen met het huidige woningaanbod tussen wal en schip te vallen. Ze verdienen te veel voor een huurwoning van een woningcorporatie maar komen ook niet in aanmerking voor een hypotheek. Ze zijn aangewezen op de vrije huursector waar het aanbod zeer beperkt is en de huurprijzen vaak hoog oplopen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) waarschuwde in 2015 voor de druk die komt te liggen op huishoudens met een modaal inkomen. Omdat ze geen kwijtschelding van lokale lasten en geen zorg-of huurtoeslag krijgt, heeft deze groep te maken met forse woonlasten.

De Cubestee biedt nieuwe mogelijkheden voor zpp’ers en mensen met een modaal inkomen. Naar gelang het budget kunnen er een of meerdere kubussen gekocht worden. Kunstenaar Elsi Tapilatu droomt er bijvoorbeeld van om met meerdere kubussen zijn eigen paleis te bouwen. ‘Het lijkt me geweldig als je zelf bepaald hoe je huis eruit komt te zien. Hij wil dan wel graag een vaste plek. ‘Het lijkt me wel lastig als je er iets moois van maakt en er dan niet zeker van bent hoelang je kan blijven.’

Krimp

Wethouder Herwil van Gelder van gemeente de De Marne volgt de ontwikkeling van de Cubestee op de voet. Zijn gemeente heeft te maken met krimp en dat vraagt volgens hem om innovatieve ideeën. ‘Omdat we niet weten hoe krimpgebieden zich in de toekomst gaan ontwikkelen, kunnen verplaatsbare en tijdelijke woningen een uitkomst zijn.’ Bert Moormann van woningcorporatie Domesta ziet in de Cubestee ook nieuwe mogelijkheden. In de gemeenten waar zij actief zijn, zoals Emmen en Hoogeveen, zien ze op sommige plekken het aantal inwoners teruglopen. ‘Het heeft in dit soort regio’s geen zin om een huis neer te zetten voor meer dan 50 jaar. De kubuswoning is ook een positieve manier om ons te onderscheiden, waardoor we ook een nieuwe doelgroep kunnen aantrekken.’

Woonbestemming

Aan een kubus alleen heb je niet genoeg, er moet ook nog ergens plek zijn. Rizoem is in gesprek met de gemeente Groningen over de vraag waar dit soort woningen geplaatst kunnen worden. Omdat de Cubestee voldoet aan alle eisen van een bouwbesluit kan hij op een kavel geplaatst worden. Maar kavels zijn vaak groot en wie koop er nu een kavel voor één kubus? Daarnaast kan hij alleen staan op plaatsen met een woonbestemming. Het suikerunieterrein, een plek die vaak wordt genoemd als een uitstekende plek om te experimenteren, heeft geen woonbestemming. Om verblijf hier mogelijk te maken kan er over tijdelijke woonbestemmingen nagedacht worden, waar soepelere regels voor gelden.

Home away from home

Dat de Cubestee voor verschillende doelen inzetbaar is bleek al in 2016. Toen viel de Cubestee viel in de prijzen bij ‘a Home away from Home’, een prijsvraag die het COA en de Rijksbouwmeester hebben uitgeschreven voor nieuwe ideeën over huisvesting van asielzoekers.

Meer informatie over de Cubestee vind je op www.cubestee.nl