Bioloog prof. dr. Theunis Piersma werd vanwege zijn belangrijke voortrekkersrol in het onderzoek van internationale betekenis naar de trekvogels dinsdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw. De plechtigheid vond plaats voorafgaand aan de debatavond ‘Noord-Nederland proeftuin voor duurzame landschappen’. Het lintje krijgt een plaats onder het speldje van de grutto op de revers van Piersma's colbert. ‘Daar moet ik nog even aan wennen,’ zegt hij. En zoals het nuchtere Friezen en Groningers betaamt gaan we over tot de orde van de dag.

Het is druk in het zaaltje van Kultuerhús Klameare in Workum. Jong en oud heeft zich verzameld voor het debat. Het is ook niet elke dag dat er een wetenschappelijk symposium in de provincie Súdwest-Fryslân plaatsvindt waar ook burgemeester Hayo Apotheker en het college van bestuur van de RUG aanwezig zijn. Dat het zo ver is gekomen hebben we aan twee dingen te danken: de grutto en bioloog Theunis Piersma.

Het gaat niet goed met de grutto

Sinds 2004 volgen onderzoekers onder leiding van Piersma in Zuidwest Friesland duizenden grutto’s, daarmee wonnen ze in 2014 de prestigieuze Spinozaprijs. ‘Het onderzoek begon omdat we de vogels willen begrijpen’ vertelt Piersma. ‘Maar de vogels zitten in een context die voor ons allemaal belangrijk is.’ En zo leidde de ontdekking dat het slecht gaat …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.