Oud-hoofdredacteur van Noorderbreedte Annemarie Kok publiceerde onlangs een kritisch essay over de politiek van ‘samenredzaamheid’ die is neergedaald op onze dorpen en steden. De eis om veel te delen met buurtgenoten maakt ons onvrij en kan ten koste gaan van prettige relaties met medebewoners, betoogt ze.

In de Noorderbreedte van april vat u een deel van uw essay samen. U heeft het daarin over de boomspiegel. In uw straat zijn op die open plekken rondom bomen door buurtbewoners bloemen geplant. Hoe staan ze erbij?

‘Op sommige plekken verschijnen narcissen en dergelijke. Andere zien er na de winter nog een beetje verwaarloosd uit.’

Ergert u zich daaraan?

‘Ik lig er niet wakker van, die tuintjes zijn in mijn stuk meer een symbool. Op het eerste gezicht lijkt zo’n initiatief leuk en lief, maar er zitten ook minder prettige kanten aan. Het is uiteindelijk toch openbare ruimte en bewoners hebben zich die nu toegeëigend. Dat staat voor een bepaalde trend waar ik moeite mee heb. Het idee is “we doen het zelf wel, we gaan het samen leuk maken.” Daarbij wordt uit het oog verloren dat het wij u…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.