Het is 4 mei, de dag waarop we stilstaan bij de slachtoffers van de WO II. Het is een dag om de mensen te herdenken die hun leven gaven voor onze vrijheid. Gids Henk Bakker gaf ons daarom een rondleiding over de Zuiderbegraafplaats in Groningen. Langs belangrijke maar vaak onbekende verzetsstrijders.

Vanavond om 18.45, voorafgaand aan de dodenherdenking, vertrekt de Stille Tocht vanaf de Hereweg in Groningen naar het Martinikerkhof. De tocht voert ons langs de rooms-katholieke begraafplaats aan de Hereweg. Laten we, waar we normaal rechtdoor gaan, eens linksaf slaan de begraafplaats op. We lopen de statige laan in die wordt omringd door hoge bomen. De drukke weg en moderne gebouwen verdwijnen hier naar de achtergrond. De graven staan schots en scheef. Sommige zijn nauwelijks herkenbaar, andere nog zo statig dat je op eerbiedige afstand blijft.

Op deze begraafplaats liggen achttien verzetsstrijders. Stadsgids Henk Bakker staat klaar om hun verhaal te vertellen. Het waren hele verschillende mensen, vertelt hij, met uiteenlopende beroepen zoals advocaat, raadslid, stuurman, el…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.