In 2014 namen de burgers van Ulrum in de strijd tegen krimp het heft in eigen handen De provincie had er anderhalf miljoen euro voor over. Nu het project Ulrum 2034 op zijn eind loopt vragen wij ons af: hoe gaat het met het dorp?

De participatiesamenleving, in 2013 geschetst door Rutte als het ideaalplaatje voor Nederland. Het idee: burgers kunnen veel dingen goed zelf doen, en hebben de overheid daar niet altijd bij nodig. Maar in de praktijk blijkt dat de overheid juist vaak bij burgerinitiatieven betrokken is. In Noorderbreedte 2A (2015) neemt Annemarie Kok het project in Ulrum onder de loep. Ze concludeert: ‘De overheid verdween niet echt uit Ulrum. Integendeel ze was waarschijnlijk nog nooit zo betrokken’.

Door het midden

Het idee dat de burger het allemaal zelf wel kan, lijkt inmiddels bijgesteld. Van top-down, naar bottom-up zijn we inmiddels in het midden terecht gekomen. Zo haalt Ruimtevolk, een platform voor stedelijke en regionale ontwikkeling, een streep door ‘van onderop’ en vervangt het door ‘doo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.