De GDsleurhut in Loppersum had bezoek. Vrijdag 28 juli kwam Noorderbreedte langs en legde haar oor te luister bij de bewoners. Wat vind jij nou Typisch Gronings? Volg de site en lees de antwoorden. Sanne Meijer kwam ook aanfietsen.

Wat maakt Loppersum tot Loppersum? De bewoners die langs komen bij Noorderbreedte hoeven er niet lang over na te denken. Toch antwoorden ze allemaal weer wat anders. Voor de een is het de weidsheid van het landschap, voor een ander de huizen, bij velen speelt de Lopster toren een belangrijke rol, maar ook de kleine fraaie oude winkelpanden in de Hogestraat worden vaak geprezen. En dan zijn er de bakstenen, de echte Groninger bakstenen. Die hebben het hart van velen veroverd en vormen sterke aanhechtingspunten voor de liefde voor de streek.

Maar wat is Groningen zonder Groningers? ‘Ze mogen wel wat trotser zijn op al het moois hier in de streek’, vindt Marian van Voorn van Groninger Dorpen. Er is levendigheid voor het dorpshuis aan de Wirdumerweg. De overbuurman komt even een bakkie doen en vanuit de buurt wandelen mensen (tussen de buien door) langs met hond, rollator of boodschappentas – op weg naar de markt. Sanne Meijer (van sannemeijeronderweg) kruipt in de caravan met Reinder Smith van RTV Noord. Enthousiast vertelt deze studente wat voor haar Typisch Gronings is. ‘Ik heb hier geen kaart nodig’, zegt ze zelf verzekerd. ‘Ik zie aan de kerktorens om me heen waar ik ben. Ze zijn allemaal weer verschillend.’ Maar bovenal: wat zijn ze MOOI!

Merel Melief van Noorderbreedte vertelt later in de studio van RTV Noord waarom Noorderbreedte hoopt dat vele Groningers komen vertellen wat voor hen ‘Typisch Gronings’ is. Opdat de versterkers daar goed rekening mee kunnen houden. Breng ook uw eigen label naar Noorderbreedte. Of vertel op twitter @Typischgronings wat u aan het hart gaat.