Wie de gereformeerde kerk in Woldendorp nog wil zien moet snel zijn. De kerk is in 1949 gebouwd en niet bijster oud dus. Maar de muren wijken en het gebouw staat op instorten. Het charmante gebouw in het hart van het dorp heeft geen toekomst. Maar de plek wel. Straks wordt het een dorpsplein.

Pieter Stapel wilde een cultuurpaleis in de kerk maken omdat de akoestiek zo goed was. En het gebouw paste in zijn budget. Hij kon het in 2006 voor 122 duizend euro kopen. Het verhaal van Pieter is al vaker beschreven. Hoe hij in 2012 een vleermuis in de kerk zag en begreep dat de muren aan het wijken waren. Hij moest na een lijdensweg van ontkenningen in 2014 zijn droom opgeven en verhuisde naar Spijk.

Als ‘randstadvluchteling’ was Pieter gevallen voor de rust in Groningen. En hij is muziekliefhebber en heeft een achtergrond in het jeugdwerk en ervaring met het opzetten van een sociĆ«teit. Het was best spannend toen hij in Woldendorp begon. Er was een mooie hoge zaal met een rond plafond en een eenvoudig woongedeelte en al was het niet in topconditie hij toog er enthousiast aan het …