Blogger Sanne Meijer (sannemeijeronderweg.nl) verzamelt voor Noorderbreedte wat ‘Typisch Gronings’ is. Ze kleurt hetgeen ze op de sociale media aantreft met haar eigen waarnemingen. (#typischgronings).

Lees ook de columns van Sanne over Heimwee naar de Horizon, de Torens van Thuis en Zucht naar de Zee.

Een veelgenoemd antwoord op de vraag wat nu Typisch Gronings is, is ‘de Groninger borgen’. Grote, prachtige, eeuwenoude huizen die nog steeds op verschillende schitterende locaties in de Ommelanden staan.

Op mijn ontdekkingstochten door Groningen fiets ik regelmatig langs indrukwekkende borgen en eeuwenoude landgoederen. Het zijn herkenningspunten in het landschap en bijzondere erfenissen van de Groningse geschiedenis die ons veel kunnen vertellen over de politieke, economische, sociale en culturele historie van de regio.

Vanuit deze huizen werd het omliggende gebied bestuurd. De bewoners waren rijkelui, lokale landadel, of – zoals ze in Groningen genoemd worden – de jonkers. …