Gesprek met de Denker des Vaderlands, René ten Bos. De stijging van de zeespiegel is voor veel gebieden een waanzinnige ramp, stelt René ten Bos, Denker des Vaderlands en hoogleraar managementfilosofie in Nijmegen. In zijn boeken Water en Dwalen in het antropoceen schrijft hij over hoe de mens de natuur beïnvloedt. En toch, ondanks alle rampspoed, pleit Ten Bos niet voor radicaal ingrijpen, maar voor afwachten. Geart van der Pol sprak met ten Bos over de zeespiegelstijging, hyperobjecten en hoe om te gaan met klimaatontkenners.

Straks ligt de zeespiegel zo hoog, dat de dijken verhogen misschien niet eens meer zin heeft.
‘De wadloopverenigingen kunnen zich binnenkort wel opheffen. Nog twintig, dertig jaar, dan is wadlopen pure historie. En mijn vriendin met een huis op Schiermonnikoog? …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.