De lancering van de Groninger Scheurkalender 2018 trok een kerk vol mensen. Honderden inzenders waren nieuwsgierig of hun inbreng de kalender had gehaald. Eenstemmig zongen ze het Groninger volkslied.

Wat beweegt Groningen? Dat is de vraag die de Groninger Scheurkalender tracht te beantwoorden. En met succes: meer dan zevenhonderd Groningers en mensen met een hart voor Groningen leverden afgelopen jaar hun foto’s, gedichten en verhalen in op de website www.groningerscheurkalender.nl. Ook de wetenschap heeft dit jaar z’n steentje bijgedragen aan de kalender, op de achterkant van een aantal pagina’s in de kalender staan wetenswaardigheden over onze provincie. Afgelopen donderdag werden alle inzenders uitgenodigd een ritje met de Arriva trein van Groningen naar Winsum te maken, alwaar de Groninger Scheurkalender 2018 in het kerkje van Obergum onthuld werd.

Tot het eind bleef het spannend voor de inzenders of hun inzending op één van de 320 pagina’s tellende kalender terecht gekomen was. Eerst was er nog tijd om mensen aan het woord te laten die meegewerkt hebben aan de realisatie van de scheurkalender en vertelde Meindert Schollema, voormalig burgemeester van de gemeente Pekela, waarom we trots mogen zijn op ons Groningen. Hij kreeg de eerste Groninger Scheurkalender 2018 uit handen van Hent Hamming, de initiatiefnemer.

Natuurlijk werd er ook gesproken over de aardbevingen, een thema dat veel mensen raakt. De versterking van gebouwen is ingrijpend voor de bewoners maar kan tevens ontaarden in een aanslag  op de eigenheid van de bebouwing. Noorderbreedte heeft dit thema opgepakt met de actie ‘Typisch Gronings’ en is samen met bewoners op zoek naar de Groninger identiteit. Dat bracht ook de Groninger Scheurkalender en Noorderbreedte op elkaars pad.

Spontaan zette Schollema ter afsluiting het Groninger volkslied in. De bijna tweehonderd gasten volgden hem en zongen onder pianobegeleiding  ‘ain Pronkjewail’ maar vooral ook de ‘golden raand’. Daarna was het toch echt tijd voor de scheurkalender zelf die aan alle aanwezige trotse Groningers en Groningen-liefhebbers werd uitgedeeld.

Voor de Groninger Scheurkalender 2019 kun je zelf ook alvast een gedicht, tekening of foto inleveren via de website van de Groninger Scheurkalender. Daarnaast is de Groninger Scheurkalender van 2018 via dezelfde website en diverse boekhandels in Groningen aan te schaffen. Ook voor het project Typisch Gronings kunnen we input gebruiken, deel daarom ook met ons op social media (met #typischgronings) uw foto’s en verhalen over Groningen.