Nieuw: een boek vol informatie over kapen op Rottum. Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, besteedde er heel wat vrije uren aan om dit bijzondere onderzoek te doen en de resultaten te boek te stellen.

Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, heeft heel wat uren besteed aan het uitpluizen van de kapen op Rottum. Waarom? Omdat ze vanaf de dijk altijd een zoet verlangen in hem wekten: daar wil ik naartoe. Maar kapen staan op gevaarlijke hoeken en vaak zijn die onherbergzame plaatsen niet bereikbaar. Knol moest zich ermee behelpen de kapen met een verrekijker te begluren.

Hij nam daar geen genoegen mee en dook de archieven in. Hij reisde de wereld over (Via Harvard en Emden naar Antwerpen, Den Haag en de noordelijke archieven) om tekeningen en verhalen van de vroegere kapen van Rottum op te vissen. Hij weet precies van wanneer de oudste kaap dateert (1539), hoe de opeenvolgende bouwwerken gemaakt waren, waar ze van gemaakt waren (hout: den, eik of nog iets anders?) wanneer ze verdwenen – of opschoven omdat het eiland in zee naar een andere plaats verhuisde. En naast vele kapen vond hij ook nog een vuurtoren. Kunt u zich voorstellen: een vuurtoren op Rottumeroog?

 

De presentatie van zijn boek Kapen op Rottum, op vrijdag 27 oktober in Noordpolderzijl, was meer dan de publikatie van een boek, het was ook de afsluiting van die zoektocht van Egge Knol.

Via ‘Kapen op Rottum’, een uitgave van Stichting Uitgaven Noord-Groningen, kunnen we allemaal met hem mee reizen. Lekker thuis – op de bank met een boek vol bijzondere afbeeldingen.