Nieuw: een boek vol informatie over kapen op Rottum. Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, besteedde er heel wat vrije uren aan om dit bijzondere onderzoek te doen en de resultaten te boek te stellen.

Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, heeft heel wat uren besteed aan het uitpluizen van de kapen op Rottum. Waarom? Omdat ze vanaf de dijk altijd een zoet verlangen in hem wekten: daar wil ik naartoe. Maar kapen staan op gevaarlijke hoeken en vaak zijn die onherbergzame plaatsen niet bereikbaar. Knol moest zich ermee behelpen de kapen met een verrekijker te begluren.

Hij nam daar geen genoegen mee en dook de archieven in. Hij reisde de wereld over (Via Harvard en Emden naar Antwerpen, Den Haag en de noordelijke archieven) om tekeningen en verhalen van de vroegere kapen van Rottum op te vissen. Hij weet precies van wanneer de oudste kaap dateert (1539), hoe de opeenvolgende bouwwerken gemaakt waren, waar ze van gemaakt waren (hout: den, eik of nog iets anders?) wanneer ze ve…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.