Dit jaar werden er voor het eerst drie stel-je-eigen-maaltijd-samen-routes uitgezet in Noord-Groningen, met de bedoeling om het publiek te laten zien waar hun eten vandaan komt. Eerder kon een borrelplank-route en een pompoensoep-route gereden worden, afgelopen zaterdag deed Noorderbreedte de boeren op de Hutspot-route aan.

In een schuur in Pieterburen, die tot de nok toe gevuld is met uien, staat Elke Koster haar bezoekers al op te wachten. Haar boerderij is het startpunt van de Hutspot Route op zaterdag 28 oktober en het publiek is uitgenodigd de ingrediënten voor hutspot te verzamelen. Met een ui in haar hand geeft Elke een kijkje in het boerenleven en haar producten. De uien zijn zo’n twee week geleden van het land gehaald en worden in de verwarmde schuur opgeslagen. Een paar uien moet voor de hutspot genoeg zijn.

Met de auto rijden de bezoekers van de route over de landweggetjes naar Leens, waar boer Eddy van Wijk biologische wortelen verbouwt. Achter in de schuur staat een beamer waar geïnteresseerde hutspot liefhebbers kunnen zien hoe de wortelen van het land in de schuur belanden. De meeste kle…