Vissen hebben zich 80 jaar lang door de Afsluitdijk laten tegenhouden. Daaraan komt binnenkort een einde. Bij de visverbinding tussen Waddenzee en IJsselmeer komt een belevingscentrum. Een plaats waar de autosnelweg en de vismigratieroute elkaar zichtbaar kruisen.

Dagelijks rijden er ruim 18.000 automobilisten over de Afsluitdijk, die Friesland met Noord-Holland verbindt en een scheiding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer vormt. Slechts een enkeling stapt uit de auto bij Kornwerderzand of bij het Monument om van het uitzicht te genieten en een foto te maken of om een boterham te eten. Menigmaal stopt er ook een bus met toeristen. De Afsluitdijk is al 80 jaar een icoon voor de Nederlandse strijd tegen het water, een visitekaartje voor onze waterbouwkunde en een belangrijke verbinding.

De bezoeker van de Afsluitdijk is geïnteresseerd in die verhalen en daarom worden die sinds 2016 verteld in een tijdelijk informatiecentrum. Tijdelijk, want vanuit het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân en …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.