De Stichtse Lustwarande van de Utrechtse Heuvelrug is alom bekend, evenals het Gelders Arcadië. Maar ook de drie noordelijke provincies en het aangrenzende Oost-Friesland herbergen een schat aan negentiende-eeuwse landschapsparken en tuinen. Een onderzoek van landschapsarchitect Els van der Laan en landschapshistoricus Willemieke Ottens bracht er maar liefst 147 aan het licht. Ze liggen in een brede gordel langs de noordelijke rand van Nederland en Duitsland, en vertonen vaak opvallende onderlinge verbanden wat betreft architectuur, tuinaanleg en familierelaties.

Een gordel van groene parels

Zowel de aanwezigheid van zoveel groene cultuurparels als de onderlinge historische relaties waren voor Els van der Laan aanleiding om de Noordelijke Lustwarande in het leven te roepen. De warande moet een groter publiek laten kennismaken met deze rijke, deels verborgen groene erfenis. Hij doet dit door de aandacht te richten op ruim vijftig van de meest bijzondere landgoederen in Noord-Nederland en Oost-Friesland. Daarbij gaat het niet alleen om de buitenplaatsen, tuinen en parken zelf, maar ook om het historische cultuurlandschap waarin het erfgoed ligt. Van der Laan beklemtoont dat deze combinatie van plek en omgeving in veelvoud de lustwarande maakt: ‘Het landschap met zijn buitenplaatsen en parken is een lust om doorheen te rijden. Vandaar de naam.’ De…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.