Ergens op de stille Drentse heide – misschien in een schuur of schaapskooi – straalt komende zomer het licht van Olafur Eliasson, de wereldberoemde IJslandse kunstenaar die vanuit Berlijn opereert. Hij is een van de internationale kunstenaars die voor Out of Darkness naar het Holtingerveld en Frederiksoord komt. Artistiek leider Hans den Hartog Jager is opgetogen dat zoveel wereldkunstenaars in Drenthe te zien zullen zijn. Ze agenderen actuele thema’s in het landschap.

‘Into Nature is een soort reizende Biënnale en deze zomer kiezen we voor kunst in het oerlandschap van Drenthe. Vandaar de subtitel Out of Darkness’, aldus Den Hartog Jager. De kunstwerken zullen te zien zijn op het Holtingerveld, een groot stil heideveld waar het nog donker wordt, en in de omgeving daarvan. Het begrip ‘verlichting’ is multi-interpretabel in Frederiksoord, een van de andere locaties. Want daar zette de geestelijke Verlichtingsbeweging einde negentiende eeuw armen aan het werk. ‘Die dubbelzinnigheid vinden we mooi.’

De Indiase kunstenaar Amar Kanwar brengt een film over een bijna mythisch landschap dat op het punt staat te verdwijnen door industriële ontwikkeling. ‘De macht van de mens komt steeds als thema terug’, vertelt Den Hartog Jager. ‘Wij ervaren het Holtingervel…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.