Into Nature is een soort reizende Biënnale en deze zomer kiezen we voor kunst in het oerlandschap van Drenthe. Vandaar de subtitel Out of Darkness’, aldus Den Hartog Jager. De kunstwerken zullen te zien zijn op het Holtingerveld, een groot stil heideveld waar het nog donker wordt, en in de omgeving daarvan. Het begrip ‘verlichting’ is multi-interpretabel in Frederiksoord, een van de andere locaties. Want daar zette de geestelijke Verlichtingsbeweging einde negentiende eeuw armen aan het werk. ‘Die dubbelzinnigheid vinden we mooi.’

De Indiase kunstenaar Amar Kanwar brengt een film over een bijna mythisch landschap dat op het punt staat te verdwijnen door industriële ontwikkeling. ‘De macht van de mens komt steeds als thema terug’, vertelt Den Hartog Jager. ‘Wij ervaren het Holtingerveld als een oerlandschap. Dat komt ook door het hunebed, terwijl dat is gemaakt door mensen.’ Het is alsof de natuur in de loop van de tijd over het werk van de hunebedbouwers een nieuwe laag heeft laten groeien.’

Heather & Ivan Morison uit Groot-Brittannië zetten een kunstwerk neer waaronder bezoekers zelfs een nacht kunnen slapen (houd de site van het Drents Museum in de gaten voor uw opgave!). Van onder dun doek kunnen ze de donkerte aan den lijve ervaren.

De curator is ook laaiend enthousiast over de vogelnesten die de jonge Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas komt brengen. ‘Villar Rojas is wereldberoemd. Hij bouwt vogelnesten van de hornero, een Zuid-Amerikaanse zangvogel, na in zijn atelier.’ Hij komt er enkele tientallen in Drenthe ophangen. ‘Boven een verkeersbord en ergens in de wildernis – overal kun je ze verwachten. We hopen dat een Drentse vogel in zo’n uitheems nagebouwd nest gaat broeden. Daarmee zou de natuur zich die man-made kunst toe-eigenen.’ Met zijn vogelnesten stipt de kunstenaar ook het thema immigratie aan. Niet de mensen trekken de wereld over, maar de vogelhuisjes. Ventana a vecinos – venster naar de Buren. ‘Prachtig toch?’

Out of Darkness vindt vanaf 1 juli plaats
op het Holtingerveld en in Frederiksoord.
Op www.drentsmuseum.nl staat meer
informatie over de plekken waar werken
te zien zijn.

Dit artikel staat in NB#BesteBuren 2018.