Als hoogbouwprojecten in het nieuws komen, is het meestal vanwege de tegenstanders: omwonenden, die vrezen voor schaduw, wind, verlies van uitzicht en inkijk. De krant vreest met hen mee. Want waar is het voor nodig, zo’n ‘kolos’, ‘gedrocht’, ‘megalomaan’ bouwsel? Toen de DUO-toren in Groningen werd gebouwd, het nu omarmde, helderwitte ‘cruiseschip’ van 92 meter, hingen in de buurt posters voor de ramen: ‘vies en verstoord’ zou het worden.

Er zijn er ook genoeg die het mooi vinden, hoge gebouwen. Hoe hoger hoe mooier. Ze zwijmelen weg bij de skyline van New York of Hongkong en dromen ervan dat hun eigen, bescheidener woonplaats een zweem van die grootstedelijkheid krijgt. Bijna een miljoen liefhebbers treffen elkaar op het online forum Skyscrapercity.com, een platform met nieuws, fo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.