Zinderend en ontroerend, die combinatie van emoties maakte de Jan Abrahamse-lezing tot een echt eerbetoon aan de naamgever. Twee sprekers, Adriaan Geuze en Maarten Hajer, bewogen zich ieder op hun eigen manier door het noordelijke landschap en gaven aan waar schoonheid zit en waar volgens hen een waardevolle toekomst ligt.

De sprekers, Adriaan Geuze en Maarten Hajer, lieten het publiek eerst waden door ontwaterde veenkoepels, afgegraven terpen, de 20e eeuwse ruilverkavelingen en verre musea. Hun beide lezingen waren als een voorstelling die je confronteert met de idiotie van het huidige leven.Jan Abrahamse was 43 jaar geleden de oprichter van tijdschrift Noorderbreedte. Hij hield van ruig en oprecht en zocht onverwachte routes om het landschap te koesteren. Het betoog van Adriaan Geuze zou hem zeker hebben aangesproken. Het kwam recht uit Geuzes hart en hij spuwde het bijna de zaal in. ‘In Nederland valt het landschap niet mee. In Friesland wel.’ Compact en geladen gaf hij nog even aan wat landschap is: ‘Bach, Rembrandt, je schoonmoeder, landschap is ALLES.’ En Friesland heeft het goed getroffen. Geuze s…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.