Vaste prik op 6 december. Bij het vallen van de schemering vat Roelie Pit uit Norg post bij het keukenraam. Afstandsbediening in de hand, arm gestrekt richting het oog bij de garage. De adem houdt ze in terwijl ze de knop indrukt. Zou alles het doen? Zou de kerstverlichting branden?

Roelie Pit (58) en haar man Rink de Jong (64) zijn kerstlampjes-lovers. Binnen, in hun woning aan de lommerrijke Eenerstraat te Norg, valt het nog wel mee. Daar is de boom vol oude versiering de belangrijkste eyecatcher dezer dagen. Een boom vol oud spul – vogeltjes met uitgedunde staartjes van touw, glazen engeltjes en zo – omdat Rink daarvan houdt. Maar buiten pakken Roelie en Rink flink uit met verlichting. De gevel, het dak, de tuin, de heg, de pergola, het vogelhuisje – alles baadt in een zee van licht. Van alle kanten fonkelen er lampjes in allerlei kleuren en patronen.

Roelie en Rink zijn niet uniek. Je hebt ze in elk dorp en in elke stad, de fanatiekelingen die weken, soms maanden voor kerst al bezig gaan met verlengsnoeren, transformators en stekkerdozen teneinde in december t…