Hoe spannend is dat: je geeft een groep volwassenen een groot tekenvel en vraagt hen de kwaliteiten van hun woonomgeving te tekenen. Doorgaans beginnen mensen dan te schrijven. Letters. Ik ook! Maar de mensen in de zaal in de Onstaheerd in Sauwerd verrasten ons donderdagmiddag 7 maart.

Onze  bezoekers gingen echt tekenen. Fraaie huizen, bomen, maren, sloten, een stratenplan – van alles. Wat een succes!

We waren er met het hele team van Typisch Gronings. onder leiding van Maartje ter Veen en Geir Eide bij de presentatie van de kwaliteitsgids Groninger dorpen. Libau heeft voor de provincie Groningen een interactief boek gemaakt waarin beschreven wordt waarom Groninger dorpen volgens experts zo bijzonder zijn: hun structuur, de bebouwing, de ruimte, de bakstenen, vormen, het omringende land – van alles. Het is een uitvoerige collectie feiten over Groninger dorpen – een waar college landschapsgeschiedenis, op maat gesneden voor elk dorp. Het is informatie waar experts gretig doorheen bladeren.

Maar de provincie is natuurlijk niet in het leven geroepen om lesboeken te ma…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.