‘We lopen tegen onze grenzen aan’, vindt de Friese gedeputeerde Johannes Kramer. Lang is volgens hem gedacht dat landschappelijke ruimte onbeperkt was.

‘We moeten naar een nieuwe balans’, is de stelling van Johannes Kramer. Ook de gedeputeerde van Fryslân ziet problemen in het landschap. Dat het ondanks alle inspanningen achteruitgaat met de biodiversiteit, verontrust hem. ‘Er zijn minder koeien en toch is er meer stikstof. Dan kijk ik dus naar auto’s en vliegtuigen, er is wat anders aan de hand.’

Zijn hoop heeft hij gevestigd op het definitieve Klimaatakkoord. Het is nog onzeker of de zeshonderd voorstellen daarin ook allemaal worden uitgevoerd. ‘Ik hoop op maatregelen die echt ingrijpend zijn.’ In alles draait het om draagvlak. ‘Kijk naar de gele hesjes in Frankrijk. Je kunt als overheid maatregelen niet eenvoudig uitrollen. Mensen pikken dat niet.’

Het is precies dat waar Kramer steeds op hamert bij de zoektocht naar oplossingen. …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden