Bakkeveen heeft alles wat een mens gezond en gelukkig kan maken. Aan weerszijden van een rustieke vaart genieten 1.925 inwoners van bos, buitenlucht en faciliteiten voor sport en ontspanning. Ze kennen elkaar en zien naar elkaar om. Er is een toneelvereniging, een 55-plussoos en een volkstuinencomplex. Er is een uitkijktoren, aan de rand van de Bakkeveense Duinen, om de bomen eens van de bovenkant te bekijken.

Huisarts Jon Brouwers zag de potentie van Bakkeveen als vitaal paradijsje. Ze had een boek gelezen van de Amerikaan Dan Buettner over zogeheten Blue Zones. In die vijf uitzonderlijke gebieden op de wereld (waaronder Sardinië, het Griekse eiland Ikaria en de Okinawa-eilanden ten zuiden van Japan) worden de mensen niet alleen beduidend ouder dan elders, maar bovendien ook gezonder en gelukkiger ouder.

In een reeks bestsellers legt Buettner uit wat het ‘geheim’ van deze gebieden is. Natuurlijk is dat geen echt geheim, de karakteristieken laten zich raden: de mensen eten er gezond, bewegen (wandelen, klussen, tuinieren, naar de sportschool gaan hoeft niet), vullen hun dagen zinvol, en hebben geen stress. Verder geloven de inwoners (waarin ze geloven maakt niet uit) en zijn ze opgenomen …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.