Een fietsvriendelijke omgeving draagt bij aan een betere gezondheid en een grotere leefbaarheid. Drenthe doet het uitzonderlijk goed, Friesland en Groningen scoren soms onder het Nederlandse gemiddelde.

Dit artikel komt uit het NB#3 2019 Stedenbouwer als heelmeester.

Eelde-Paterswolde is een mooi voorbeeld van een forenzendorp op fietsafstand van de stad Groningen. Het ligt in de gemeente Tynaarlo. Die staat te boek als ‘uitmuntend befietsbaar’. Daarbij beschikt Tynaarlo over een bovengemiddeld ‘beweegvriendelijke omgeving’. Vooral dat laatste gaat hand in hand met goede leefbaarheid, volgens de Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving (BWO) van het Mulier Instituut.

De BWO-indicator geeft aan hoeveel de woonomgeving eraan bijdraagt dat mensen sporten en bewegen. Het gaat daarbij om activiteiten in de vrije tijd, zoals een ommetje lopen, en noodzakelijke verplaatsingen om naar het werk of de supermarkt te gaan. Zes elementen bepalen de score, waaronder het aantal sportaccommodaties,…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.