‘Eenzaamheid en toegang tot de gezondheidszorg zijn de grootste uitdagingen voor de toekomstige leefbaarheid van het platteland’, zegt Bettina Bock, hoogleraar plattelandsontwikkeling. Zij gelooft in de kracht van burgerinitiatieven en voorziet (digitale) vernieuwingen die het sociale leven verbeteren.

‘Jongeren trekken weg. Voor de blijvers is het wezenlijk dat ze toegang houden tot voorzieningen’, zegt Bock. Zij zetelt sinds vier jaar op de RUG-leerstoel ‘Bevolkingsdaling en leefbaarheid in Noord-Nederland’. De bevolking op het platteland krimpt en die verdunning van het aantal bewoners heeft grote sociale gevolgen. ‘Daar ligt een grote toekomstige behoefte en we weten nog niet hoe daarin te voorzien.’ Zowel in Wageningen, waar ze vier dagen per week een leerstoel heeft, als in Groningen leidt Bock onderzoeken naar burgerparticipatie. ‘Veel mantelzorg is nu privé georganiseerd: jij zorgt voor jouw moeder, ik voor de mijne. Bij lokale zorgcoöperaties wordt dat met meer mensen gedeeld. Daardoor zijn burgers eerder bereid iets voor elkaar te doen. Jij helpt je buurvrouw maar je doet da…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.