Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik gaat Maartje ter Veen voor Noorderbreedte en GRAS een driewekelijkse zoektocht aan. In de overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen.

Als we napraten in de lobby van het Grand Theatre komt professor Sassen nog even bij ons staan. Van dichtbij lijkt ze brozer, een zachtaardige vrouw. ‘I hope it was useful, not inspiring’, zegt ze.

Dan moet ze gaan, door naar een andere stad ergens op deze globe. Haar bestaan is een weerspiegeling van een van haar belangrijkste onderzoeksthema’s, globalisering. In haar geglobaliseerde leven is zij nooit langer dan 24 uur op een vaste plek, behalve waar ze thuis is, in een van de hoofdsteden van de globalisering: New York.

Even hiervoor zit ik vol verwachting in een bomvolle zaal van het Grand Theatre. Er is geen plekje onbenut. Professor Sassen is geen kleine naam. Het is bijzonder dat het de gemeente gelukt is haar voor deze editie van Let’s Gro te strikken.

De manier waarop …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.