Wat is de verhouding tussen plek, identiteit en thuis? In een driewekelijkse blog gaat Merel Melief op zoek naar antwoorden. Deze week las ze het boek Thuis van Pieter Hoexum. Over de alledaagse dingen die je thuis doen voelen. Kan dat iets betekenen voor het aardbevingsgebied?

Mijn vorige blog eindigde ik met het voornemen om in gesprek te gaan met mensen over de vraag waar zij zich thuis voelen. Dat leverde verrassende en bijzondere gesprekken op. Met onder andere een mailtje van filosoof Pieter Hoexum, die mij met zijn boek De kleine filosofie van het rijtjeshuis al had geïnspireerd voor mijn scriptie. 

Naast dat ik me vereerd voelde – en zich in mijn hoofd al een scenario ontwikkelde hoe er een levendige filosofische mailconversatie ontstond die zich voortzette in ellenlange brieven voor de openhaard geschreven (ja filosofen hebben ook dromen) – zetten zijn opmerkingen mij vooral aan het denken. Hoexum schreef namelijk:

‘Vaak wordt identiteit als problematisch gezien en wordt de oplossing dan gezocht in een plek. Dat lijkt mij zeer problematisc…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.