Volgens Daniel Depenbrock was het decentralisatiebeleid uit de jaren '60 en '70 zo gek nog niet. Met een paar aanpassingen zou het een goed oplossing kunnen zijn voor de huidige woningnood.

Daniel Depenbrock is het schoolvoorbeeld van een terugkeerder. Hij groeide op in Leeuwarden, studeerde economische geografie in Groningen en vertrok vervolgens naar Utrecht om te wonen en te werken. Na zes jaar keerde hij terug naar het Noorden. Ik voel me een Noorderling, zo verklaart hij. Nu woont hij in Opende en is hij aLS partner bij KAW actief als onderzoeker en adviseur op het gebied van wonen. We spreken hem naar aanleiding van zijn inzichten over ruimtelijke en maatschappelijke effecten van de overspannen woningmarkt. Hij beschrijft hoe de huidige aanpak van de woningnood het contrast tussen Randstad en landelijke regio’s alleen maar vergroot.

Overheid, corporaties en ontwikkelaars wringen zich in allerlei bochten om voor 2030 een paar honderd duizend woningen extra te bouw…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.