Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik gaat Maartje ter Veen voor Noorderbreedte en GRAS een driewekelijkse zoektocht aan. In de overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen.

In het krachtige essay ‘Een pleidooi tegen consumentenactivisme’ van Roxane van Iperen in Vrij Nederland las ik dat onze aanstaande transities zo veel van ons vragen dat de kleine stappen die we kunnen zetten in ons dagelijks bestaan té klein en onbeduidend zijn. Sterker nog, het werkt de grote transities tegen. In plaats van ons bezig te houden met de ‘grote spelers’ staan we ‘op de vloer’ tegenover elkaar. 

Bottom-up bekvechtend gaan we ten onder, terwijl top-down de wereld kapot wordt geregeerd.

Gelukkig kreeg ik een dag later een ander artikel onder ogen. Hierin wordt gesteld dat persoonlijke actie wel degelijk helpt, al was het maar ter verhoging van de geloofwaardigheid en de daaropvolgende volgbaarheid van klimaatwetenschappers en de voorvechters van systeemveranderin…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.