Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik gaat Maartje ter Veen voor Noorderbreedte en GRAS een driewekelijkse zoektocht aan. In de overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen.

Leestijd: 10 minuten

Deze laatste column van 2019 wilde ik leeg laten. Niks schrijven. Zo kort en klein mogelijk. Opdat in het niets iets nieuws kan ontstaan.

Het levert een patstelling op. Want als ik niet schrijf, waar ben jij dan nu? Lees je op dit moment een ander stuk? Wat levert leegte op deze plek op? Activiteit op een andere? Het liefst maak ik hier leegte om te consumeren. 

Lees mij dus niet, maar doe even 10 minuten niks.

Urgentie is hier en nu, de hele dag. Je hoeft er maar een krant – digitaal of analoog – voor open te slaan en het is daar: ‘Doe iets!’ ‘Kom in actie!’. 

We worden opgeroepen voor van alles en nog wat. Koop je gek voor de feestdagen! Leef je uit voor je werk, de school, de wereld! Wees bewust! Volg de lijstjes. Stop met vlees, drink m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.